fbpx

Jukka Sankamon 40 vuotta lakimiehenä

Jukka Sankamo

Jukka Sankamo

Osakas, LL.M., varatuomari
050 055 2813
jukka.sankamo@almgren-sankamo.fi
Kotka

Erikoisalat
Riidanratkaisu, oikeudenkäynnit, riita- ja rikosasiat, rakennusriidat, lapsi- ja perheoikeus, työoikeus ja yritystoimintaan liittyvä juridiikka

Vuoden 2023 elokuussa Jukka Sankamolla tuli täyteen 40 vuotta lakimiehenä toimimisesta. Alalle hakeuduttuaan hänelle oli heti selvää, että hän olisi mukana yritystoiminnassa. Toisen yrityksen osakkuuden jälkeen hän perusti oman yrityksen vuonna 1988.

Jukka Sankamo haki ja pääsi Helsingin Yliopiston oikeustieteelliseen 18-vuotiaana.

Valmistuttuaan 1983 vuorossa oli auskultointi.

– Auskultoinnin ideana on, että saa varatuomarin arvon, mutta siihen vaaditaan 25 vuoden ikä. Auskultoinnin päättyessä lokakuussa 1984 olin 24-vuotias, ja 18.12. on syntymäpäiväni. Minun täytyi odottaa joulukuun 19. päivään, että sain varatuomarin arvon. Olin tuona päivänä varmasti Suomen nuorin varatuomari.

Työura eteni ja samana vuonna -84 Jukka Sankamo oli jo osakkaana asianajotoimistossa.

– Olin niin innoissani alasta ja työstäni, että lykkäsin armeijaan menoa. Kun lopulta menin armeijaan vuonna 1987 kadutti, etten ollut hoitanut asiaa aiemmin. Perheessäni oli silloin jo neljä lastakin.

– Armeija-aika oli Maijalle kohtuuttoman raskasta. Hän ei koskaan valittanut, vaan hoiti hienosti kotia ja lapsia, jakaa Jukka kiitosta vaimolleen.

Jukka oli hoitanut jo auskultoinnin aikana pieniä juttuja asiakkailleen. Vuonna 1998 oli aika perustaa oma yritys. Neljän yrittäjävuoden jälkeen mukaan tuli myös Veikko Almgren.

– Minulla oli Veikolle yksi osakkuusehto. Olin lähdössä USA:han suorittamaan oikeustieteen maisterin tutkintoa, ja hänen piti hoitaa yritystä vuoden ajan. Hän suostui ja olikin mukana pitkään, kunnes jäi eläkkeelle 2022.

Tuhansia istuntoja yhteisen edun nimissä

Jukka Sankamo ajaa yksityishenkilöiden ja yritysten asioita. Oikeusistunnot Jukka kokee itselleen isoimmaksi vahvuudeksi. Tarkkaa oikeusistuntojen määrää ei ole tiedossa, mutta maltillisella kahden istunnon viikkotahdilla niitä olisi uran aikana kertynyt 4000. Jukka ajaa asiakkaittensa asioita pääsääntöisesti Kymenlaakson, Helsingin ja Itä-Uudenmaan käräjäoikeuksissa.

– Aloittaessani olin aina salin nuorin lakiammattilainen. Jälkeenpäin ajateltuna olin tuolloin liian kärkäs ja hyökkäävä. No nyt asetelma on vaihtunut. Olen aina salin vanhin ja kokemusten myötä on tullut malttia.

Vaikeissakin riitatapauksissa Jukka hakee aina sovintoa, jonka hän soisi syntyvän ilman oikeuskäsittelyäkin.

– Oikeussalissa olemme kaikki oikeuden palvelijoita. Meillä on yhteinen etu, että oikeus toteutuu. Kannustaisin kuitenkin sovintoon ilman oikeuskäsittelyä. Myös tuomioistuin tukee sovintoratkaisua. Usein käykin niin, että oikeusprosessin todellisuus valkenee, kun syytetty saa haasteen. Sen jälkeen sovinto syntyykin helpommin. Mutta jos oikeuteen päädytään, sinne mennään voittamaan. Ja se tapahtuu yhteen hiileen puhaltamalla.

Ahkeruutta ja luottamustyötä

Lakimiehen työ on paljon muutakin kuin laintuntemusta ja tulkitsemista. Se on vaativa työ, jossa jokainen tapaus on omanlaisensa. Välillä pitää olla asiakkaan tuntojen tulkki ja olkapää.

– Lakimiehen pitää olla ahkera, tarkka ja välittää yksityiskohdista. Asiat pitää kaivaa esille ja on oltava ratkaisukeskeinen – ja se vaatii luovimista ja luovuutta.

Palkintona on hieno työ, jossa asiakkaista tulee parhaimmillaan ystäviä. Jukka mainitseekin nimeltä teollisuusneuvos Reino Uusitalon.

– Reinon kanssa ystävystyimme vuodesta 1992 alkaneen kiinteän yhteistyön aikana.

Asiakkaan luottamuksen saamisesta Reino Uusitalolla oli näkökulma, joka on kulkenut Jukan mukana.

– Reinon huomion mukaan saatan ottaa asiakasta hartioista kiinni, halata ja sanoa, että kuljen kanssasi kappaleen matkaa ja hoidetaan tämä homma.

Lakimiehen ja asiakkaan välinen luottamuksellinen toiminta perustuu paljon myös henkilökemioihin.

– Esimerkiksi Almgrenin Veikko on diplomaatti ja hienokäytöksinen, minä olen suoraviivainen eteenpäin menijä. Toiset valitsivat Veikon, toiset minut.

Ihmisten välistä toimintaa

Almgren & Sankamon asiakastyytyväisyyskyselyn vastauksissa tulee esille, että asiat ilmaistaan maallikolle ymmärrettävästi. Jukka Sankamolle asia tuntuu luonnolliselta.

– En ole kokenut koskaan siinä mitään ongelmaa. Kaikista kiistoista pitäisi löytää asian pihvi, vaikka paperia ja yksityiskohtia olisi kuinka paljon. Ydinasia pitää myös osata ilmaista asiakkaalle ja tuomarille selvästi. Ei siinä lakitermejä tarvita.

Oikeusprosessi voi olla raskas henkisesti ja taloudellisesti. Päätyykö asia lopulta oikeuslaitoksen käsittelyyn, on myös valinta, joka vaikuttaa lakimiehen työhön.

– Pitää huomioida asiakas ja millainen psyyke hänellä on. Kuluttava oikeuskäsittely voi olla joillekin liikaa. Tällöin siedettävä lopputuloskin on hyvä. Sovittelussa asiakas tietää mitä saa. Oikeuden päätös on muiden käsissä.

Jukan kokemusten mukaan hyvällä sovittelulla voidaan saada yritysten välinen asiakassuhdekin palautettua tai jopa lähennettyä, kun ymmärretään toista osapuolta paremmin.

– Lukuja ei ole, mutta sanoisin, että suurin osa oikeuteen menneistä yritysjutuista loppujen lopuksi sovitaan. Tosin kyllä näitä oikein kunnolla loppuun saakkakin riidellään. Neljä viimeisintä isompaa oikeudenkäyntiä ovat tästä esimerkkeinä. En minä riitaa ja taistelua pelkää.

Yritysten asioiden hoitamisesta puheen ollen: Almgren & Sankamon in-house -lakimiespalvelu on ollut käytössä vuodesta 1992.

– Se on hyvä ratkaisu yrityksille. Yritys ja ihmiset tulevat tutuiksi ja kynnys ottaa yhteyttä madaltuu. Esimerkiksi ison yrityksen myyntipäällikkö voi soittaa suoraan minulle. Asiat tulee hoidettua ilman muodollisuuksia ja nopeasti, eikä yhteydenotosta tule erillistä laskua. Samoin sopimusten teko tai niiden tarkistus ja muokkaus onnistuvat helposti.

Jutut päätökseen

Jukka Sankamo ottaa asian kerrallaan. Kun juttu on käsitelty loppuun, aivot poistavat tapauksen muistista.

Mutta yhden yksittäisen tapauksen Jukka muistaa hyvin.

– Suomalainen yritys oli ostanut Italiasta miljoonan maksavan koneen. Se oli ihan susi. Nostin kanteen ja sopimuksen mukaan asia käsiteltäisiin välimiesoikeudessa Pariisissa. Harjoittelin saunan pukuhuoneessa alku- ja loppupuheenvuoroja ulkoa. Voitimme jutun. Asia mutkistui, kun juttu piti laittaa käytäntöön kohdemaassa, eli Italiassa. Oli suuri yllätys, ettei mikään toiminut, vaikka Italiakin on sitoutunut kansainväliseen konventioon vuodelta 1958. Eli asian piti olla rutiinitapaus, jossa italialainen tuomioistuin vahvistaa päätöksen. Yhteyksiä Italiaan, kyselyitä ja kokemuksia suomalaisilta. Sinänsä selvä juttu meni byrokratiapuljaamiseksi. Jotta juttu jollakin lailla sai päätepisteensä, täytyi tehdä vastapuolen kanssa sopimus, jossa annettiin voitosta vähän periksi. Tapaus oli mielenkiintoinen ja se opetti, että erilaiset kulttuurit toimivat eri tavoilla, vaikka on olemassa kansainväliset sopimukset. Olin tyytyväinen, kun otin käsiteltäväksi jutun. Amerikan vuosi oli antanut rohkeutta.

Jukka-Sankamon-harrastuksiin-kuuluu-voimanosto
Jukka kertoo viimeisimpänä hurahtaneensa painonnostoon

Oikeus oikeuden saamiseen

Oikeudenkäynnit koetaan yleisesti kalliiksi ja median otsikointi vielä vahvistaa mielikuvaa. Onko hintakäsitys korottanut asianajotoimiston kynnyksen liian korkealle?

– Median aihekäsittely on provosoivaa ja valikoitua. Mutta ei hintaa kannata pelätä. Toivoisin, että meihin otettaisiin yhteyttä aikaisemmassa vaiheessa, koska silloin on mahdollisuus hoitaa pienemmällä kululla juttu pois. Mielestäni on kuitenkin epäkohta olemassa. Yksityishenkilöille suunnattu valtion oikeusapu kohdistuu liian vähävaraisille tai -tuloisille. Varallisuusrajaa pitäisi korottaa ja saada enemmän ihmisiä oikeusavun piiriin. On myös tärkeää, että ihmiset ja yritykset ottaisivat oikeusturvavakuutuksen. Sen tarkoitus, kuten oikeusavunkin, on mahdollistaa oikeuden toteutumisen varallisuudesta riippumatta.

Tavoitteellista harrastelua

Jukan into työhönsä ei ole laantunut 40 kokemusvuoden jälkeenkään. Vapaa-aikaa leimaa sama innostuneisuus.

– Vapaa-aika menee pitkälti urheilun merkeissä. Maijan kanssa on harrastettu yli 30 vuotta yhdessä eri lajeja. Olemme juosseet 28 maratonia, harrastettu kuntonyrkkeilyä ja kilpauintia. Ja viimeksi olemme hurahtaneet painonnostoon. Itsekin olen siinä kilpaillut, mutta vaimo on tuore masters-sarjan MM-hopeamitalisti. Lisäksi veneilemme, ja Espanja on meille se ykköskohdemaa matkailussa.

lakimies Jukka Sankamo veneilemässä
Jukka Sankamon harrastuksiin kuuluu muun muassa veneily

Almgren & Sankamo on hyvissä käsissä

Jukka on nähnyt uransa aikana asianajotoimistoja, jossa lakimiehet kyllästyvät ja väsyvät. Omalla ja perustamansa yrityksen kohdalla Jukka Sankamolla ei ole sitä pelkoa. 

– Olen hurjan onnellinen, että yrityksellä on jatkoa ja jatkajat. On mahtavaa katsoa nuorten juristien humua ja tekemistä, kun tehdään innolla hommia. Ja kuinka päteviä he ovat! He auttavat minua ja saan itsekin heistä energiaa. Almgren & Sankamo menee eteenpäin. Minä hoidan vaan juridiikkaa. 

Voimmeko auttaa? Jätä yhteydenottopyyntö!

      Lakitietoutta suoraan sähköpostiisi:

      Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

      Yrityssaneerausmenettelyn kompastuskivet

      Kirjoitin kolmisen kuukautta sitten artikkelin yrityssaneerausmenettelystä apuna yrityksille, joita syystä tai toisesta uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön, mutta yrityksen liiketoiminta on sinänsä elinkelpoista

      Milloin yrityssaneeraukseen? Tunnista vaaran merkit ajoissa

      Aluksi Olen aiemmin kirjoittanut kaksi artikkelia yrityssaneerausmenettelystä apuna taloudellisissa vaikeuksissa oleville yhtiöille. Voit tutustua aiempiin kirjoituksiini tästä ja tästä.  Kokemukseni mukaan saneeraukseen hakeutumiseen liittyy usein

      Jaa artikkeli eteenpäin:

      Email
      LinkedIn