fbpx

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee

Hannu Huostila

Hannu Huostila

Toimitusjohtaja, OTK, varatuomari
+358 50 323 1285
hannu.huostila@almgren-sankamo.fi
Kotka

Erikoisalat
Rahoitus, kiinteistö- ja vakuusoikeus, yhtiöoikeus, yrityskaupat- ja järjestelyt sekä yrityssaneeraus-, maksukyvyttömyys- sekä konkurssiasiat.

Yrittäjän henkilökohtaisissa luottotiedoissa oleva maksuhäiriömerkintä voi haitata merkittävästi yrityksenkin toimintaa esimerkiksi haettaessa lainoja tai tehtäessä osamaksu-, leasing- tai muita rahoitussopimuksia. Tähän on nyt tullut helpotusta.

Tässä kirjoituksessa käsitellään maksuhäiriömerkintöjä säätelevän luottotietolain muutoksia, jotka astuivat voimaan kahdessa vaiheessa 1.6 ja 1.12.2022. Maksuhäiriömerkinnät kirjataan luottorekisteriin. Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa elämään monella eri tavalla, kuten luotonsaanti vaikeutuu olennaisesti, vuokra-asunnon ja puhelinliittymän saanti voi vaikeutua huomattavasti ja jopa työpaikan saanti voi vaikeutua, jos työtehtäviin liittyy taloudellista vastuuta.


Aikaisemmin maksuhäiriömerkinnät säilyivät velallisen tiedoissa vähintään kahden vuoden ajan, vaikka velka olisi jo maksettu. Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyhtiö saa tiedon velan suorittamisesta. Lainmuutos parantaa niiden velallisisten asemaa, jotka pystyvät maksamaan pois maksuhäiriömerkintään johtaneet velkansa.

Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika on itsenäinen. Säilytysajan lyheneminen koskee sekä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja.

Mitkä maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa nopeammin

Maksuhäiriömerkintöjä on useita erilaisia, ja niillä on erilaiset voimassaoloajat. Seuraavat maksuhäiriömerkinnät poistuvat kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyhtiö on saanut tiedot velan suorittamisesta: ulosottotiedot, velkojan ilmoittama maksuhäiriömerkintä ja viranomaisen toteama maksuhäiriömerkintä esimerkiksi yksipuolista tuomiota koskeva maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkinnän luottotietoihin voi saada myös konkurssista, yrityssaneerauksesta ja henkilökohtaisesta velkajärjestelystä. Näihin kolmeen maksuhäiriömerkintään luottotietolain uudistuksella ei ole ollut kovin suuri vaikutus. Tämä johtuu siitä, että näiden merkintöjen tulee poistua siitä viranomaisen rekisteristä, josta tiedot ovat peräisin ennen kuin ne voivat poistua luottotietorekisteristä.

Miten voit vaikuttaa maksuhäiriömerkintöjen poistumiseen

Ensiksi kannattaa tarkastaa oletko maksanut maksuhäiriömerkintään johtaneen velan. Mikäli velka on maksettu ulosoton kautta, voit olla yhteydessä ulosottoon maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi. Jos velka ei ole maksettu ulosoton kautta ilmoita velan maksamisesta luottoyhtiölle.  Maksusta on esitettävä luotettava selvitys. Jos kyse on velkojan ilmoittamasta maksuhäiriömerkinnästä, velkojan tulee ilmoittaa luottotietoyhtiölle velan suorittamisesta, eli tässä tapauksessa sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta, mutta ilmoittaminen luottoyhtiölle voi nopeuttaa asiaa. Jos olet jo suorittanut tietyn velan ja tieto suorittamisesta on merkitty luottotietorekisteriin, luottotietoyhtiön on ollut joulukuun 2022 alussa poistettava tällaiset maksuhäiriömerkinnät.

Voimmeko auttaa? Jätä yhteydenottopyyntö!

   Lakitietoutta suoraan sähköpostiisi:

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Hoitoalan työsuhderiita, tuomio 10105214

   Kysymys oli siitä, voidaanko henkilöstöpainotteisella alalla yksittäisen asiakkaan ja työntekijöiden pääosan siirtyminen yritykseltä toiselle nähdä liikkeenluovutuksena.

   Yrityssaneerauksesta apua vaikeina aikoina

   Yritysten painiessa koronaviruksen aiheuttaman asiakas- ja tilauspaon kanssa on eräänä kriisin ratkaisuvaihtoehtona yrityssaneeraus. Saneerausmenettely on mielestäni hyvä keino yrityksen elinkelpoisuuden palauttamiseen sekä yrityksen ja sen omistajien etujen suojelemiseen. Yrityssaneeraus toimii sitä paremmin, mitä aiemmin sitä haetaan.

   Yrityssaneerausmenettelyn kompastuskivet

   Kirjoitin kolmisen kuukautta sitten artikkelin yrityssaneerausmenettelystä apuna yrityksille, joita syystä tai toisesta uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön, mutta yrityksen liiketoiminta on sinänsä elinkelpoista

   Jaa artikkeli eteenpäin:

   Email
   LinkedIn