fbpx

Välityslausekkeen hyödyistä ja haitoista

Kaisa Ajakainen

Kaisa Ajakainen

Senior Associate, OTM
050 300 4970
kaisa.ajakainen@almgren-sankamo.fi

Erikoisalat
Riidanratkaisu, rikosasiat

Välityslauseke on sopimusehto, jonka mukaan riidat käsitellään yleisen tuomioistuimen sijaan niin sanotussa välimiesmenettelyssä. Tässä artikkelissa käsittelen viimeksi mainitun menettelyn hyötyjä ja haittoja. Tarkoitus on auttaa lukijaa välttämään vakiomuotoisiin välityslausekkeisiin liittyviä sudenkuoppia.

Ensinnäkin välimiesmenettely on perinteistä oikeudenkäyntiä nopeampi. Siinä missä oikeudenkäynti kestää yleisissä tuomioistuimissa vuosia eri oikeusasteissa, välimiesmenettely ratkeaa nopeimmillaan muutamassa kuukaudessa. Nopeusargumenttia vahvistaa se, että välimiesmenettelyn tuomiot ovat lopullisia, eli niistä ei voi yhtä helposti valittaa muihin oikeusasteisiin.

Toinen etu on menettelyn suljettu ja ei-julkinen luonne. Riita pysyy luottamuksellisena, mikä on usein tärkeää yrityksen maineen ja liikesalaisuuksien vuoksi. Muut kuin välityslausekkeen mukaiset salassapitoehdot eivät tee varsinaisesta riidasta ei-julkista. Ne voivat korkeintaan rajata jotain erikseen määriteltyä aineistoa salaiseksi.

Kolmas etu on mahdollisuus valita ne henkilöt, välimiehet, jotka asian ratkaisevat. Näin voidaan varmistaa, että asiasta päättävillä henkilöillä on riittävä asiantuntemus riidan kohteesta ja siihen liittyvistä teknisistä tai taloudellisista kysymyksistä.


Välimiesmenettelyn hyödyistä huolimatta välityslauseke voi olla myös vahingollinen. Välimiesmenettely on esimerkiksi usein perinteistä oikeudenkäyntiä huomattavasti kalliimpi. Yleisessä tuomioistuimessa tuomari kustannetaan verovaroista, kun taas välimiesmenettelyssä välimiesten palkan maksavat osapuolet. Tämän lisäksi oikeusturvavakuutus harvoin kattaa erikseen välimiesten palkkioita.

Välimiesmenettelyn raskas kulurakenne voi vaikeuttaa taloudellisesti heikomman osapuolen mahdollisuuksia vaatia oikeuksiaan. Vaikka osapuolet voivat välityslausekkeesta huolimatta sopia, että asia käsitellään yleisessä tuomioistuimessa, usein riitatilanteessa tällainen sopiminen ei enää onnistu. Taloudellisesti vahvemman etu on nimittäin pitäytyä välityslausekkeessa, jos sillä voidaan tehokkaasti estää toista osapuolta nostamasta kannetta.

Yrityksellä onkin syytä harkita tarkkaan omia resurssejaan, sopimuksen luonnetta ja tarpeitaan ennen kuin sitoutuu vakiomuotoiseen välityslausekkeeseen. Huomioon on myös otettava välimiesmenettelyn kieli, paikkakunta ja välimiesten lukumäärä. Näissä asioissa on hyvä konsultoida asiantuntijaa ennen sopimuksen allekirjoittamista, jotta ei myöhemmin jäisi riita-asian heikommaksi osapuoleksi.

Voimmeko auttaa? Jätä yhteydenottopyyntö!

      Lakitietoutta suoraan sähköpostiisi:

      Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

      Milloin yrityssaneeraukseen? Tunnista vaaran merkit ajoissa

      Aluksi Olen aiemmin kirjoittanut kaksi artikkelia yrityssaneerausmenettelystä apuna taloudellisissa vaikeuksissa oleville yhtiöille. Voit tutustua aiempiin kirjoituksiini tästä ja tästä.  Kokemukseni mukaan saneeraukseen hakeutumiseen liittyy usein

      Saatavan yllättävä vanhentuminen

      Kun saatava vanhenee, sitä ei enää voi tehokkaasti periä. Tämä oikeusriitojen vakio-ongelma ajankohtaistuu erityisesti urakoissa, joissa piilevä virhe paljastuu vasta vuosien kuluttua. Vanhenemisajat ovat sinällään

      Jaa artikkeli eteenpäin:

      Email
      LinkedIn