fbpx

Milloin yrityssaneeraukseen? Tunnista vaaran merkit ajoissa

Hannu Huostila

Hannu Huostila

Toimitusjohtaja, OTK, varatuomari
+358 50 323 1285
hannu.huostila@almgren-sankamo.fi
Kotka

Erikoisalat
Rahoitus, kiinteistö- ja vakuusoikeus, yhtiöoikeus, yrityskaupat- ja järjestelyt sekä yrityssaneeraus-, maksukyvyttömyys- sekä konkurssiasiat.

Aluksi

Olen aiemmin kirjoittanut kaksi artikkelia yrityssaneerausmenettelystä apuna taloudellisissa vaikeuksissa oleville yhtiöille. Voit tutustua aiempiin kirjoituksiini tästä ja tästä

Kokemukseni mukaan saneeraukseen hakeutumiseen liittyy usein se käytännön haaste, että menettelyyn turvaudutaan liian myöhään. Tällöin yhtiön ongelmat ovat saattaneet kasautua jo niin suuriksi, että saneerauksen onnistumiselle ei ole edellytyksiä. Tämän epätoivottavan tilanteen välttämisessä on keskeistä yhtiön taloudellisen tilanteen jatkuva seuranta, nopea reagointi muutoksiin sekä kyky tehdä päätöksiä ennen kuin on liian myöhäistä. 

Millaiset merkit voivat viitata saneerauksen tarpeeseen?  

Alla on listattu joitakin varoitusmerkkejä, jotka voivat toimia viitteenä siitä, että yhtiössä tulisi alkaa tarkemmin selvittämään yhtiön taloudellista tilannetta ja sen korjaamisen vaatimia toimia. Näihin voi kuulua myös vapaaehtoisen tai lakisääteisen saneerausmenettelyn käynnistäminen. 

A) Yhtiön bisneksen ongelmista 

  • Kannattavuuden jatkuva heikkeneminen 
  • Laskeva kohdemarkkina 
  • Vanhentuneet tuotteet 
  • Merkittävien asiakkaiden menettäminen, asiakkaiden maksuvaikeudet 

B) Maksuvaikeudet ja rahoituksen saamisen hankaloituminen 

  • Toistuva tarve maksujärjestelyille 
  • Lyhytaikainen rahoitus, ”pikavipit” 
  • Ostovelkojen maksuaikojen pidentyminen 
  • Lisärahoituksen saamisen vaikeutuminen 

Seuraavien tapahtumien yhteydessä yhtiön tulisi viimeistään ryhtyä toimenpiteisiin saneerauksen toteuttamiseksi: 

  • Maksuhäiriömerkinnät 
  • Konkurssiuhkainen maksukehotus 
  • Tuloksettomat rahoitusneuvottelut 
  • Maksukyvyttömyys tai sen uhka 
  • Ylivelkaisuus 

Miten saneerausta voidaan pedata etukäteen?

Tyypillisesti saneerausta harkitsevaa yhtiötä kehotetaan ryhtymään muun ohella seuraaviin toimiin: 

  1. Huolehdi siitä, että yrityksen kirjanpito on ajan tasalla, tilinpäätökset on laadittu ajallaan, allekirjoitettu ja tilintarkastettu.
  2. Huolehdi, että omistajien palkkataso tai yksityisotot ovat hyväksyttävällä tasolla, ja vaikka ne eivät aiemmin olisi olleet, niin olisi hyvä pystyä esittämään näyttöä, että joitakin kuukausia on jo menty alhaisemmilla tasoilla ennen hakemuksen jättämistä.   
  3. Huolehdi, että osakaslainoja yhtiöltä ei ole.
  4. Realisoi yrityksen liiketoimintaan kuulumattomat ylimääräiset omaisuuserät kuten mökit, veneet, mönkijät ym. ja käytä näistä kertyneet varat erääntyneiden velkojen maksuun tasapuolisesti. Vaihda ajoneuvot kohtuullisiksi jne.
  5. Keskustele verottajan, työeläkeyhtiöiden ja merkittävien muiden velkojien kanssa eri toimenpiteiden mahdollisuuksista. 

Olennaisinta on kääntyä ajoissa asiantuntijan puoleen, jotta eri vaihtoehtoja voidaan selvittää. Viimeistään siinä vaiheessa, kun on nähtävissä, että erääntyvistä veloista ei tulla selviämään, on syytä käynnistää yrityssaneerauksen hakuprosessi. Jos saneerausta haetaan vasta verottajan tai eläkevakuutusyhtiön konkurssihakemuksen jälkeen, se on melko todennäköisesti myöhäistä. 

Meillä on toimistona yli 30 vuoden kokemus yrityssaneeraukseen liittyvistä toimenpiteistä. Toimistomme osallistuu vuosittain kymmenien yrityssaneeraushakemusten valmisteluun. Toimimme myös saneerauksissa selvittäjänä. 

Voimmeko auttaa? Jätä yhteydenottopyyntö!

      Lakitietoutta suoraan sähköpostiisi:

      Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

      Yrityssaneerausmenettelyn kompastuskivet

      Kirjoitin kolmisen kuukautta sitten artikkelin yrityssaneerausmenettelystä apuna yrityksille, joita syystä tai toisesta uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön, mutta yrityksen liiketoiminta on sinänsä elinkelpoista

      Polku voittoisaan oikeudenkäyntiin

      Oikeudenkäyntien tanner on tuottanut hyllymitoin akateemista kirjallisuutta, ja usein niistä on seurannut enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Praktiikassani keskeisin kysymys on kuitenkin yhtä yksinkertainen kuin käytännöllinen:

      Jaa artikkeli eteenpäin:

      Email
      LinkedIn